Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Like

Un craniu misterios ar putea rescrie istoria Australiei!

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Un craniu misterios ar putea rescrie istoria Australiei!

Mesaj Scris de OpHaNiM la data de 16/7/2013, 01:36




  • Un craniu descoperit în Australia, vechi de câteva secole şi care pare să fi aparţinut unei persoane de culoare albă, îi face pe istorici să se întrebe dacă faimosul căpitan James Cook a fost, într-adevăr, primul european care a ajuns pe coasta de est a ţării.
    Craniul a fost descoperit în partea de nord a regiunii New South Wales la finalul anului 2011, iar iniţial poliţiştii credeau că vor avea de-a face cu o anchetă pentru a identifica un ucigaş feroce.

  • Testele efectuate de oamenii de ştiinţă asupra craniului au provocat rumoare: rezultatele au arătat că acesta a aparţinut unui bărbat alb, născut în jurul anului 1650, cum mult înainte de 1770, anul în care James Cook a ajuns pe coasta de est a Australiei la bordul navei Endeavour.

  • „Testele ADN au arătat că este vorba despre un bărbat”, a detaliat sergentul John Williamson pentru ziarul australian The Daily Telegraph. „De asemenea, în raportul antropologului se arată că acest craniu a aparţinut unui caucazian cu vârsta cuprinsă între 28 şi 65 de ani”, a mai relatat sergentul.

  • Stewart Fallon, un expert de la Australian National University care a efectuat datarea cu carbon a craniului folosind colagen extras din os şi smalţul unui dinte, s-a declarat şocat de rezultatele analizei.



  • „Nu ştiam cât de vechi este acest craniu şi am presupus iniţial că este vorba despre o mostră relativ recentă”, a comentat Fallon.

  • „Când am făcut analiza nu ne gândeam la datele la care europenii au venit în Australia şi alte aspecte similare, dar când am văzut rezutlatele am început să realizăm că avem în faţă un caz ciudat”, a mai spus expertul.

  • Fallon afirmă că testul folosit prezintă un grad foarte mare de acurateţe pentru datele de după 1950, fiind ceva mai imprecis în privinţa datării mostrelor mai vechi. Cele două mostre analizate (colagenul şi smalţul) au obţinut rezultate diferite în cadrul testării, însă ambele rezultate erau în marja de eroare.

  • „Folosind datele împreună putem face o modelare care ne permite să estimăm când s-a născut persoana. Cele două date arată că, cu o probabilitate de 80%, această persoană s-a născut undeva în jurul anului 1650 şi a murit undeva între 1660 şi 1700”, afirmă Fallon. Expertul afirmă că există o probabilitate de 20% ca acest craniu să fi aparţinut unei persoane născute între 1780 şi 1790 care a murit între 1805 şi 1810.

  • Istoricii privesc acest caz cu precauţie.

  • „Înainte să rescriem istoria colonizării europene trebuie să luăm în calcul mai mult elemente, mai ales circumstanţele acestei descoperiri”, a comentat arheologul Adam Ford.

  • „Faptul că acest craniu a fost descoperit în condiţii foarte bune şi că nu s-a mai găsit nimic în zonă ar putea sugera că provine dintr-o colecţie privată, mai ales dacă luăm în calcul că în secolul al XIX-lea craniile erau foarte populare în rândul colecţionarilor”, subliniază Ford.

  • Cassie Mercer, editorul revistei australiene Inside History, crede că acest craniu s-ar putea dovedi „a fi o descoperire extraordinară”. „Cred că este o reuşită foarte interesantă, pentru ne-ar putea deschide calea spre anumite aspecte ale istoriei pe care nu le-am putut explora până acum”, a subliniat Mercer.

  • Exploratorii olandezi au fost primii europeni care au sosit la ţărmul australian, oprindu-se în Capul York (aflat în nordul îndepărtat al Australiei) şi în zona de vest a ţării în secolul al XVII-lea.

OpHaNiM


Mesaje : 560
Reputatie : 4493

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum